Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksLarnaca (Larnaka): Geschiedenis
Geschiedenis van Larnaca (Larnaka):

Larnaca is de oudste permanent bewoonde stad in Cyprus en ťťn van de oudste ter wereld, daterend uit de tijd van Noah. Haar ligging op een kruispunt van verschillende wereldrijken zorgde ervoor dat vele verschillende culturen deze havenstad bereikten, sommige als veroveraars, anderen als handelaars of kolonisatoren en tegenwoordig vooral als toeristen.

Volgens de bijbel werd de eerste stad op deze plaats, Kition, gesticht door Khittim, een kleinzoon van Noah, ongeveer 600 jaar geleden. De vroegste overblijfselen dateren echter uit de 13de eeuw voor Christus, toen Kition een Myceense stadsstaat en een belangrijk centrum voor de koperhandel werd. Recente opgravingen hebben goedbewaarde Cyclopische muren en een Myceens tempelcomplex naar boven gebracht en die je nu kan bezichtigen in de archeologische site van Kition.

RuÔnes van het aquaduct naar Larnaca

Door haar perfecte ligging midden in de Middellandse Zee heeft Larnaca altijd de aandacht van de omringende machtige rijken getrokken en zodra de machtsbalans in de regio omsloeg werd ook de loyaliteit van de stad gelegd bij de nieuwe machtshebbers. In 668 v.C. werd Larnaca genoemd als geallieerde van Assurbanipal van AssyriŽ en gedurende de onische opstanden van de Grieken in de 5de eeuw v.C. was Larnaca loyaal t.o.v. PerziŽ tot het werd belegerd door een Atheense legermacht in 449 v.C.

Het tijdperk dat verantwoordelijk was voor sommige van de meest belangrijke overblijfselen in Larnaca, was de Byzantijnse periode. Zo is er de Basiliek van St Lazarus uit de 9de eeuw n.C. Dit was een tijd van stabiliteit en voorspoed voor de inwoners van de sad die handel dreven met een groot deel van Europa.

RuÔnes van het antieke Larnaca

Larnaca werd pas echt een stad van belang tijdens de Ottomaanse overheersing, wanneer het het politieke en commerciŽle centrum van Cyprus werd. Het was dan ook hier dat de Britse troepen het eerst voet aan wal zetten en het eiland integreerden in hun koloniale rijk. Larnaca bleef ook tijdens de Britse periode het belangrijkse handelscentrum tot Cyprus onafhankelijk werd in 1960.

Nadat Turkse troepen het noorden van Cyprus bezetten, vluchtten vele Grieks-Cyprioten naar Larnaca en verdrievoudigde het inwonersaantal tot 65.000. Hoewel de stad Limassol tegenwoordig het grootste handelscentrum van het eiland is, blijft Larnaca toch populair wegens zijn charismatische haven en vriendelijke inwoners. De economie van de regio steunt steeds meer op het toerisme en trekt jaarlijks enkele tienduizenden strandliefhebbers die komen genieten van de charmes van deze oude stad.